Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Hamerteen

Wat is een hamerteen

Een standafwijking van de middelste tenen (dus niet bij de kleine en grote teen) waarbij de teen gebogen staat en de top van de teen de grond raakt noemen we een hamerteen. Het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje en tweede en derde kootje is gebogen. Hierdoor ontstaat een kromming van de teen.

Beschrijving hamerteen

Een vergroeiing van een teen waarbij de top van de teen de grond raakt wordt hamerteen genoemd. Als gevolg hiervan kunnen er drukplekken ontstaan op de gewrichten en de top van de teen.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen hamerteen

Het teengewricht tussen het eerste en tweede kootje en tweede en derde kootje is gebogen waardoor een kromming van uw teen optreedt. Door de vergroeiing drukt de top van de teen op de grond waardoor het lijkt alsof deze ‘hamert’. Deze klachten kunnen voorkomen bij de middelste drie tenen. In het beginstadium is de teen nog beweegbaar. In een gevorderd stadium is er sprake van volkomen onbeweeglijkheid (rigiditeit) in de teen. De teen zal stijf aanvoelen en kan pijnlijk zijn. Door de stand van de teen kunnen er drukplekken, eelt en likdoorns ontstaan op het gewricht tussen het eerste en tweede kootje en de top van de teen. De nagel kan in verdrukking komen waardoor deze kan stagneren in de groei of in de huid kan groeien.

Oorzaken hamerteen

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een hamerteen. De meest voorkomende oorzaak is dat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Dit kan ontstaan bij een veranderde stand van de voeten. Hamertenen komen vaak voor bij mensen met spreidvoeten. De voorvoet verliest dan grip en de tenen proberen dit op te vangen. Hierdoor gaan de plantairflexoren de teentop naar de grond toe trekken. Hamertenen kunnen ontstaan door het langdurig dragen van te kleine schoenen of bij het ouder worden, reumatische aandoeningen zoals artrose of artritis. Hamertenen kunnen voorkomen in combinatie met een hallux valgus (naar buiten staan van de grote teen).  

Wat kunt u zelf doen

Draag schoenen met voldoende ruimte in de hoogte bij uw tenen. Laat u goed adviseren bij de aanschaf van schoenen. Uw pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan u adviseren welke schoenen voor u het meest geschikt zijn.

Behandeling hamerteen

De standafwijking van de hamerteen kan alleen worden gecorrigeerd door een chirurgische behandeling. Gelukkig zijn er vele conservatieve mogelijkheden die uw pijnklachten kunnen verlichten. De medisch pedicure kan een hulpstuk (orthese) maken waardoor er minder druk op uw tenen komt te staan. Dit kan pijnklachten verminderen en eelt en likdoorns voorkomen. Het laten aanmeten van een corrigerende steunzool bij een podotherapeut kan ook een optie zijn. Als uw voeten niet meer in confectieschoenen passen kunnen orthopedische schoenen een uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn orthopedische schoenen in veel moderne varianten verkrijgbaar. Indien pijnklachten niet op conservatieve wijze op te lossen zijn, dan kan uw huisarts u doorsturen naar een orthopedisch chirurg. De pedicure/medisch pedicure kan uw nagels het eelt en de likdoorns op uw hamertenen professioneel behandelen. Zij kan de pijnlijke plekken tijdelijk drukvrij leggen met viltmaterialen. Heeft u risicovoeten? Laat uw hamertenen dan behandelen bij een medisch pedicure van ProVoet.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt